MUĞLA YATAĞAN İLÇE MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

YATAĞAN'DA TÜRK MUTFAĞI HAFTASI ŞÖLENİ

Geleneksel Türk mutfağının tanıtılmasını amaçlayan ve bu yıl ilki kutlanan "Türk Mutfağı Haftası" nın Yatağan'da yapılan final etkinliği tarihi kent Stratonikeia da şölene dönüştü.
YATAĞAN'DA  TÜRK MUTFAĞI HAFTASI ŞÖLENİ

         

Yatağan Belediyesi ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğinde hazırlanan Programa Yatağan Kaymakamı Onur Kökçü,  Ak Parti Muğla Milletvekili Yelda Erol Gökcan, Belediye Başkanı Mustafa Toksöz, İlçe Jandarma Komutanı Resul Murat Kılıçarslan, İlçe Emniyet Müdür v. Emre Arslan, Ak Parti İlçe Başkanı Ali Tekin,  İl Milli Eğitim Müdürümüz Emre Çay, Turizm ve Kültür İl Müdürü Zekeriya Bingöl, İlçe Milli Eğitim Müdürümüz Osman Alemdar, Kurum Amirleri, Siyasi Parti temsilcileri, Muhtarlar, davetliler ve antik kenti ziyarete gelen yerli ve yabancı turistler katıldı.

Eskihisar köyü sınırları içinde yer alan ve Antik Dönem ile Osmanlı ve Cumhuriyet Dönemi yapı ve kent dokusunun birlikte görülebileceği nadir yerlerden birisi olarak dikkat çeken Stratonikeia Antik Kenti Yerleşkesinde gerçekleştirilen Türk Mutfağı Haftası Kutlama Programında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın  eşi Emine Erdoğan Hanımefendi'nin himayelerinde hazırlanan "Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı" kitabında yer alan ve Muğla yöresinin mutfak kültürünü yansıtan 30'a yakın yemek sergilendi. Tamamı Yatağan  Eskihisar Mahallesinde yaşayan kadınlar tarafından özenle hazırlanan düğün yemekleri kurulan stantlarda sergilenerek konuklara ikram edildi.

 Yaşayan tarih kenti Stratonikeia'da Asırlık tariflerle hazırlanan otlu saç böreği, yaprak sarma, kuru patlıcan dolması, tarhana çorbası, ot kavurması, keşkek, Aşure, tavuklu pilav, karışık kızartma yoğurtlaması, etli nohut, cacık, irmik helva, mücver, bazlama, mantı, mercimek köftesi, kısır gibi yemekler ve çay ve Türk kahvesi katılımcılara ikram edildi.

 Antik kent karşılama alanında  düzenlenen program saygı duruşu ve İstiklal Marşının söylenmesi ile başladı. Ardından Emine Erdoğan'ın Türk Mutfağı Haftası Kutlama Mesajı okundu.

 Günün anlam ve önemine binaen İl Kültür ve Turizm Müdürü Dr. Zekeriya Bingöl törende yaptığı konuşmada, "Sayın Cumhurbaşkanımızın eşi Saygıdeğer Emine Erdoğan Hanımefendi'nin himayelerinde hazırlanan asırlık tariflerle Türk Mutfağı kitabı Türk mutfağının sağlıklı, geleneksel yönlerini öne çıkararak dünya mutfaklarında önce bir yer edinmesi amacıyla hazırlanmıştır. Türk Mutfağı kitabından hareketle Kültür ve Turizm Bakanlığımız 21-27 Mayıs tarihleri arasını Türk Mutfağı Haftası olarak belirlenmiştir. Biz  bugün burada final yapıyoruz. Ama mutfak kültürümüzü tanıtma çalışmalarımız yıl boyu devam edecek. Biz otellerimizde, restoranlarımızda Türk mutfağının özgün yemeklerini misafirlerimize sunmaya devam edeceğiz" dedi.

 Törende Yatağan Belediye Başkanı Mustafa Toksöz bir konuşma gerçekleştirdi. Toksöz yaptığı konuşmada "Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Sayın Emine Erdoğan'ın öncülüğünde başlatılan ve 21 ila 27 Mayıs tarihleri arasında kutlanan Türk mutfağı Haftası kapsamında yöresel yemeklerimizi misafirlerimize sunacağız. Bu güzel etkinliği önümüzdeki yıllarda daha geniş katılımlı olarak Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Sayın Emine Erdoğan'ı davet ederek devam ettireceğiz. Ben öncelikle yöresel yemeklerimizi hazırlayan Eskihisar mahallesi sakini kadınlarımıza, programın hazırlanmasında İlçe Milli Eğitim Müdürlüğümüze, ev sahipliği için kazı başkanı Prof. Dr. Bilal Söğüt'e ve destekleri için başta Sayın Valimiz Orhan Tavlı olmak üzere, Ak Parti Muğla milletvekilimiz sayın Yelda Erol Gökcan'a ve programa katılan, emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum." dedi.

Binlerce yıllık kültür birikimine sahip Stratonikeia Antik Kenti'mizde düzenlenen etkinliğin eski bir geleneğin canlandırılması açısından oldukça anlamlı olduğunu belirten Ak Parti Muğla Milletvekili Yelda Erol Gökcan, " Keşkek, Mücver, Yoğurtlama, Nohut Yahnisi, Kuru Patlıcan Dolması, Ot Kavurma ve Muğla Saraylısı biz Muğla'lıların sofralarının vazgeçilmez lezzetleridir. Muğla'nın her ilçesinde odun ateşinde saçta hazırlanan otlu peynirli gözleme ve bazlama mutlaka sofralarda yer alır." ifadelerini kullandı.

Ak Parti Muğla Milletvekili Yelda Erol Gökcan konuşmasını Sayın Valimiz Orhan Tavlı başta olmak üzere etkinliklere destek veren kurum, kuruluş ve Sivil toplum kuruluşları ile Yatağan Belediye Başkanımız Mustafa Toksöz'e teşekkür ederek tamamladı.

Program halk oyunları gösterileri ve müzik dinletisi ile devam etti. Ardından protokol tarafından Keşkek ve Aşüre kazanlarının kapakları açılarak gelen konuklara ikram edildi. Program Geleneksel Türk mutfağı yemeklerinin sergilendiği stantların ziyaret edilmesinin ardından katılımcılara verilen yemek ile son buldu.

30-05-2022

 30-05-202230-05-202230-05-202230-05-202230-05-202230-05-202230-05-202230-05-202230-05-202230-05-202230-05-202230-05-202230-05-202230-05-202230-05-202230-05-202230-05-202230-05-2022

Akyol Mahallesi Yusuf Koç Caddesi No1 Yatağan/MUĞLA - 0 (252) 280 49 50

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.